VHF izpit in jadranje

Ko se odpravljate na jadranje ali na morsko dogodivščino s kakršnim koli plovilom, se pred izplutjem prepričajte, da imate s sabo poleg osebnih dokumentov tudi vso potrebno zakonodajo za plovilo in njegovo upravljanje.

VHF izpit in jadranje

Za vse pomorske radijske postaje VHF, MF in HF morata imeti tako uporabnik kot plovilo ustrezno dovoljenje. Licenca plovila je kot tablica za avtomobil, je pa tudi ključ za pridobitev številke MMSI, s katero je vaše plovilo edinstveno identificirano. Obrazec vloge za ladijski radio lahko dobite v marini ali na Upravi RS za pomorstvo. Večina držav zahteva, da je pomorska oprema VHF registrirana, vsaj ena oseba na krovu mora imeti poleg izpita za čoln tudi uspešno opravljen tečaj za radijskega operaterja oz. VHF izpit.

 

Radijska licenca VHF izpit

Opremo je potrebno registrirati v matični državi ladje, saj bo ta izdala klicni znak in številko MMSI za opremo. Kanadske in ameriške naprave imajo drugačen načrt kanalov kot evropske, zato se drugi načrti kanalov ne smejo uporabljati. Če aparat v evropskih vodah uporabniku omogoča izbiro načrta kanalov, morate izbrati načrt, ki velja za Evropo.

Druga zahteva je, da je treba ob prodaji plovila obvestiti organ, ki je izdal prvotno dovoljenje za radijske postaje VHF, novi lastnik pa bo moral zaprositi za novo dovoljenje.

 

Usposabljanje operaterjev – VHF izpit

Dovoljenje operaterja za kratke razdalje se lahko izda po opravljenem ustreznem tečaju usposabljanja, ki ga zaključi z uspešno opravljeni VHF izpit. To se lahko opravi v kateri koli državi, čeprav je seveda lažje, da sega  izvaja v maternem jeziku. Glede na to, v kateri državi poteka tečaj, bo lahko prišlo do nekaterih razlik, saj se uporaba nekaterih kanalov v posameznih državah razlikuje.

Številne pomorske šole ponujajo tudi tečaje VHF. Ti tečaji so pogosto enodnevni, cena pa je zelo ugodna. Tečaj usposabljanja je mogoče opraviti tudi prek spleta, čeprav je za pridobitev operaterskega dovoljenja še vedno treba opraviti praktični izpit, celoten VHF izpit pa je pri nas možno dokončno opraviti le na Upravi RS za pomorstvo.